Wat word verstaan onder bijverwarming

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 12:09

Bijverwarming verwijst naar het gebruik van een extra verwarmingsbron om een specifieke ruimte of een deel van een gebouw te verwarmen, naast de centrale verwarming van het gebouw. Het wordt meestal gebruikt om extra warmte te bieden in een specifieke zone waar extra warmtecomfort nodig is, zonder de centrale verwarming in het hele gebouw te hoeven verhogen.

Bijverwarming kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van een individu. Enkele voorbeelden van bijverwarming zijn:

  1. Ruimteverwarmingstoestellen: Dit omvat draagbare elektrische kachels, oliegevulde radiatoren, keramische kachels, convectorkachels en andere soorten elektrische verwarmingstoestellen die specifiek zijn ontworpen om een beperkte ruimte te verwarmen. Deze apparaten kunnen worden verplaatst en geplaatst waar nodig, waardoor gerichte warmteafgifte mogelijk is.

  2. Infraroodverwarming: Dit type verwarming werkt door middel van infraroodstraling, die directe warmte biedt aan objecten en mensen in de ruimte. Infraroodverwarming kan wandgemonteerd, plafondgemonteerd of draagbaar zijn en kan een effectieve vorm van bijverwarming zijn voor specifieke zones.

  3. Haard of kachel op brandstof: Houtkachels, pelletkachels, gaskachels of andere verwarmingsapparaten op brandstof kunnen worden gebruikt als bijverwarming. Deze toestellen bieden niet alleen warmte, maar kunnen ook een gezellige sfeer creëren met een echt vuur.

  4. Vloerverwarming: Hoewel vloerverwarming vaak wordt geassocieerd met het hele huis verwarmen, kan het ook worden gebruikt als bijverwarming in specifieke delen van een gebouw. Door het installeren van vloerverwarmingssystemen in bepaalde ruimtes, zoals badkamers of woonkamers, kan er gerichte warmte worden geleverd.

Bijverwarming is vooral handig in situaties waarin een specifieke ruimte extra warmte nodig heeft, zoals een koude slaapkamer, een tochtige hoek van een woonkamer of een afgesloten kantoorruimte. Het kan ook nuttig zijn om energie te besparen door de centrale verwarming lager te houden en alleen de ruimtes te verwarmen die daadwerkelijk worden gebruikt.

Het is belangrijk om bij het gebruik van bijverwarming de veiligheidsinstructies van de fabrikant te volgen, vooral bij het gebruik van draagbare elektrische kachels of verwarmingstoestellen op brandstof, om het risico op brand of andere veiligheidsproblemen te minimaliseren.