Afvoerloze haarden

Een afvoerloze haard, ook wel een rookvrije haard of een open haard zonder schoorsteen genoemd, is een type haard dat geen externe ventilatie of afvoer nodig heeft om rook en uitlaatgassen af te voeren. In plaats daarvan maakt een afvoerloze haard gebruik van een gesloten verbrandingssysteem dat de verbrandingslucht rechtstreeks uit de omgeving haalt en de rookgassen veilig terugvoert in de ruimte.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten over afvoerloze haarden:

  1. Verbrandingssysteem: Afvoerloze haarden maken gebruik van een technologie die bekend staat als "catalytic combustion" (katalytische verbranding) of "oxygen depletion system" (zuurstofdepletiesysteem). Deze systemen reguleren de verbrandingsefficiëntie en minimaliseren de productie van schadelijke gassen zoals koolmonoxide (CO).

  2. Brandstofbronnen: Afvoerloze haarden kunnen werken op verschillende brandstoffen, zoals aardgas, propaan of bio-ethanol. Het type brandstof dat wordt gebruikt, kan van invloed zijn op de installatievereisten en de prestaties van de haard.

  3. Installatiegemak: Vanwege het ontbreken van een schoorsteen of ventilatiekanalen kunnen afvoerloze haarden relatief eenvoudig worden geïnstalleerd. Ze vereisen geen metselwerk of uitgebreide verbouwingen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel nieuwe constructies als bestaande woningen.

  4. Efficiëntie: Afvoerloze haarden zijn over het algemeen zeer efficiënt omdat er geen warmte verloren gaat door de afvoer van rookgassen. Ze kunnen een hoog rendement hebben, waarbij een groot deel van de geproduceerde warmte direct in de kamer wordt afgegeven.

  5. Ventilatie en luchtkwaliteit: Omdat afvoerloze haarden de rookgassen rechtstreeks in de ruimte afgeven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie aanwezig is. Het is essentieel om te zorgen voor een goede luchtcirculatie in de kamer om de verbrandingsbijproducten af te voeren en de luchtkwaliteit te handhaven.

  6. Regulering en veiligheid: Afvoerloze haarden moeten voldoen aan specifieke veiligheidsnormen en regelgeving met betrekking tot de emissie van gassen en het zuurstofniveau in de kamer. Het is belangrijk om de voorschriften en aanbevelingen van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de haard veilig en efficiënt werkt.

Hoewel afvoerloze haarden bepaalde voordelen bieden, zoals eenvoudige installatie en efficiëntie, zijn er ook enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Omdat ze verbrandingsbijproducten direct in de kamer afgeven, zijn ze mogelijk niet geschikt voor kamers met beperkte ventilatie of voor mensen met ademhalingsproblemen. Het is ook belangrijk om de lokale bouwvoorschriften en regelgeving te raadplegen, aangezien de installatie van afvoerloze haarden in sommige gebieden beperkt kan zijn of specifieke vergunningen vereist.